Rotterdam heeft voor huurders van gemeentelijk vastgoed – zoals sportverenigingen – een herziene Coulanceregeling opgesteld. Per branche en per tijdvak wordt een percentage huurkwijtschelding toegekend. Volgens deze regeling krijgen de zwaarst door corona getroffen sectoren de meeste huurkwijtschelding.
Eind januari 2021 was de huurachterstand volgens de huidige coulanceregeling (die opschorting van betaling biedt) opgelopen tot 9,3 miljoen euro. Op dat moment was aan 183 huurders huurcoulance verleend. Over het feítelijke omzetverlies van deze huurders heeft de gemeente geen informatie.
Alle gemeentelijke huurders die denken in aanmerking te kunnen komen voor huurcoulance mogen nu een aanvraag indienen. Zij hebben hiervoor tot 1 juli 2021 de gelegenheid. De huurders krijgen dan binnen vier weken na het indienen van de aanvraag uitsluitsel.
Wethouder Kurvers anticipeert met de herziene coulanceregeling op de uitspraak van de rechter, die uitspraak deed in een specifieke zaak over het recht op huurkortingen voor twee horecaondernemers in Den Haag.
‘’Maar die twee zijn onderdeel van een veel grotere groep van getroffen ondernemers en sportvereniging’’, schreef vervolgens PvdA-raadslid Tak aan Kurvers en voegde eraan toe ‘’dat het niet te rijmen is dat de miljonairs achter Ahoy wel een huurverlaging krijgen, maar dat kleine ondernemers tot nog toe nul op het rekest krijgen.’’
Waarop wethouders Kurvers antwoordde: ‘’Bij de regeling voor Ahoy hebben ook andere argumenten een rol gespeeld, zoals de unieke functie en de onvervangbaarheid van de voorziening voor de stad.’’
Om daarna de redelijkheid van de andere gedupeerden in te zien en aan Tak te bevestigen dat er besloten is om ook andere gemeentelijke huurders op objectieve gronden voor de gehele periode dat de Coronapandemie beperkingen van toepassing waren, nu tegemoet te komen.